11 Ekim 2020 Pazar

FARELİ KÖYÜN KAVALCILARI

 


   ... Bilmem kaçıncı Haçlı seferine asker bulamayan Papa 3. İnnocentius, çocukları sürmüş cepheye. Otuz bini aşkın çocuk, otuz bin can, yel yepelek yola çıkarılmış. O zavallıların hiçbiri vadedilen Kudüs'ü görememiş. Bir kısmı yolda ölmüş, bir kısmı köle olarak satılmış. Pek azı geri dönüp memleketine ulaşabilmiş. Acaba Hırıstiyanlar bunları unutabilecekler mi? Papa dedikleri o herife yine saygı duyacaklar mı?.. (TURAN ALİ ÇAĞLAR - Amasanga - Bir Başka Adıyla Amazon)


***


   Alman Grimm Kardeşler'in, "Fareli Köyün Kavalcısı" masalı, farelerin bastığı bir yerde geçer. Renkli giysileri ile buraya gelen kişi, kavalı ile fareleri peşinden sürükleyip nehre döker. Ancak ona vadedilen para ödenmeyince, bu kez köyün çocuklarını kavalı sayesinde ardına takıp gider.

   Ortaçağ'ın en karanlık dönemlerinden biri, Avrupa'da kandırılıp, savaşa götürülen çocuk Haçlıları anlatır. 1212'de kaval çalan kişiler öncülüğünde köylere gelen din adamları binlerce çocuğu ailelerinden gönüllü olarak alır.




   Rüyasında Hz. İsa'yı görmüş 12 yaşındaki Alman çoban Nicholas'ın Paskalya'da verdiği vaazları dinlemek için Almanya'nın farklı yerlerinden Köln'e çocuklar akar. Sokaklar bir insan seline dönüştüğünde Nicholas yürüyüşü başlatır. Sonuç yine hüsrandır. Kudüs'ü fethetmek için yola çıkanların hiçbiri Kutsal Şehri uzaktan bile seyredememiştir. Çocuk Haçlıların pek çoğu henüz Basel'e bile varamadan yaşamını yitirir. Kimileri Alp Dağları'nda donar. Ancak içlerinde İtalya'nın Genova ve Pisa şehirlerine ulaşacak kadar inatçı olanlar da vardır. Ne var ki Roma'da film kopar. Aklı başına gelip yürüyüşten vazgeçenler ancak bir sonraki yıl evlerine dönebilirler. Sayıları parmakla sayılabilecek kadar azdır!

   Kasabalardan, köylerden geçip şehirleri arkalarında bırakanlar... Çocukları, bu trajik yolculuğa teşvik edenlerin sayısı, onları engellemeye çalışanlardan çok daha fazladır. Din tacirleri de onların yanlarında bulunmuş ve geçtikleri yerlerdeki başka çocukları da 'çaldıkları borularla' bu kutsal savaşa davet etmişlerdir.

   Talihsiz zavallıların, bizzat aileleri tarafından teşvik edildikleri de bilinir. Almanya ve Fransa'da 50 bine yakın çocuğun bu harekete katıldığı anlatılır. O günün koşullarında böyle bir sayının ortaya çıkması akla uygun değildir. Ancak yitip giden çocuk sayısı yine de "binlerle" ifade edilebilir. 

   Haçlıların geçtiği bazı bölgeler ve buralardan alınan çocukların sayısı açıkça tespit edilebilmiştir. Belgeler, Almanya'nın Hameln bölgesinden de 130 çocuğun Haçlı Ordusu'na katıldığını göstermektedir. Hameln Köyü, aynı zamanda Fareli Köyün Kavalcısı masalının geçtiği yerdir!

   Masallar gerçeklerden beslenir. 'Borular çalınarak' çağrı yapılan çocuklar ve Hameln'den alınan 130 çocuk! Çocuklarını kutsal savaşa gitmeleri için teşvik eden ailelerin, vicdan azaplarını bastırabilmek için kendi yarattıkları bir masala sığınmış olmaları muhtemeldir. Bazı masalların tuhaf bir biçimde çocukları tedirgin ettiğini görürsünüz. 'Fareli Köyün Kavalcısı' bunlardan biridir. 

   Yaşları kaç olursa olsun, tüm çocukların kendi meşreplerinde olanlara yapılanları hissettikleri açıktır! (ERK ACARER - BirGün Gazetesi)




Merhaba!      


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder