19 Temmuz 2020 Pazar

SÖMÜRGECİ BİLİNÇALTI: İNSANLIĞA FRANSIZ KALMAK




   Fransa'da, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların Afrika'da denenmesi gerektiğini söyleyen Fransız doktorlara yönelik tepkiler sürüyor:
   Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'in sözcüsü Abdolu Latif Coulibaly, yeni tip koronavirüse karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların Afrika'da denenmesi gerektiğini söyleyen iki Fransız doktorun "sömürgeci bilinçaltı"yla konuştuklarını belirtti.
   Coulibaly, ulusal bir gazetede yayımlanan köşe yazısında, Fransa'da sağlık alanında araştırmalar yapan Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü Genel Direktörü Dr. Camille Locht ve Paris'teki Cochin Hastanesi Acil Servisi Şefi Prof. Dr. Jean-Paul Mira'nın, Covid-19'a karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların Afrika'da denenmesiyle ilgili açıklamalarını eleştirdi.
   Kıta halkını küçümseyen ve ırkçılık göstergesi olan ifadelerin birçok Afrikalı gibi kendisini de dehşete düşürdüğünü belirten Abdolu Latif Coulibaly, "Bu görüşler, yıkıcı sonuçları olan sömürge tarihinin ürünü ve kültüre yansıyan bir ahmaklıktır. Birçok Batılı entelektüel ve yetkilinin Afrika'yla ilişkisinde sömürgeci bilinçaltı kendini tekrarlıyor" ifadesini kullandı. (BirGün Gazetesi)



Afrika söyle bana Afrika
Senin sırtın mıdır bu
İki büklüm ezilgin olan
Küçük görmelerin ağırlığı altında
Kızıl yaralar açan sırtında çiçek çiçek
Kırbaç kırbaç inleyen sen misin yaz sıcağında
Erkek bir ses yanıtlıyor
Mert oğlum büyüyor işte yiğit ve güçlü
Burada bunca viranlığın ortasında
Beyaz soluk çiçeklerden bir ağaç
Afrika bu senin Afrikan
Yeniden dallanıp yeşeriyor bak sabırla inatla
Sunarak ürünlerine yavaş yavaş
Acı tadını özgürlüğün.

   
LEOPOLD SEDAR SENGHOR
(Çeviri: GÜRKAL AYLAN)


   Fransızcanın büyük şairi Leopold Sedar Senghor Senegallidir. Fransız Akademisi üyesi olmuştur. Fransa'da bakanlık yapmıştır. 1960 yılında ülkesi bağımsızlığa kavuşunca cumhurbaşkanı olmuş, bu görevinde yirmi yıl kalmıştır. Bir şiirinde "Hep doğru yoldan söz edip yanlış yollardan giden Fransa'yı bağışla, Tanrım" der; "Belleğimden sök al Fransa olmayan Fransa'yı, Fransa'nın yüzündeki şu küçüklük ve kin maskesini." (OĞUZ DEMİRALP - Cumhuriyet Kitap)







Merhaba!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder