28 Mayıs 2016 Cumartesi

BİR HAYALİM VAR


Fotoğraf: David Lagerlöf (Expo/TT)

 
   1 Mayıs 2016 Pazar:
   İsveç'in Borlange kentinde ırkçıların düzenlediği yürüyüşte, Nazilerin önüne dikilerek yumruğunu havaya kaldıran Tess Asplund:
 "O anda bunu yapmayı tasarladığımı sanmıyorum, sadece yola atladım. Burada olmamaları gerektiğini düşündüm."








ROSA PARKS


    1 Aralık 1955 Perşembe:
   Rosa Parks için herhangi bir gündü o gün. İşinden çıkıp sürekli kullandığı hat otobüsüne bindi, ücretini ön kapıdan ödedi ve arka kapıdan otobüse girdi. Otobüsün ortalarına doğru olan kendisinin oturabileceğine dair renklendirilmiş koltuğa oturdu. Ancak üç durak sonra şoför yeni binen beyazlara yer vermeleri için Rosa'nın da içlerinde olduğu dört zenciyi işaret etti ve koltukları bir an önce boşalmalarını istedi. Zenciler isteksizce şoförün dediğini yaptılar. Ancak Rosa sadece cam kenarına çekilmekle yetindi.
   "İnsanlar sürekli o gün yerimi yorgun olduğum için vermediğimi söylüyorlar ama bu doğru değil. Fiziksel olarak yorgun değildim ya da genelde bir iş günü sonunda olduğumdan daha yorgun değildim. Yaşlı da değildim - bazıları o zamanlar yaşlıymışım gibi bir figür yaratıyorlar - kırk iki yaşımdaydım. Hayır, tek bir yorgunluğum vardı; pes etmekten yorulmuştum." Şoför bu tutumu üzerine Rosa'nın yanına geldi. Kalkmadığı takdirde polis çağıracağını ve kendisini tutuklatacağını söyledi. Rosa'nın tavrı kesindi: "İstediğinizi yapabilirsiniz." Böylelikle Rosa Parks eyalet yasaları gereğince tutuklandı. Ancak bu tutuklama bir ırkın süregelen sessizliğinin sonu oldu ve Rosa Parks'ın direnişi yüzlerce insanı, günler aylar sonra binlerce insanı ayaklandırdı. 
5 Aralık Pazartesi günü Rosa Parks mahkemeye çıkarken, Montgomery kenti tarihinin en önemli gününü yaşıyordu. . Şehirde o gün yağmur yağıyordu ancak neredeyse bütün siyahlar boykota katılıyordu. En az kırk bin belediye otobüsü yolcusu o gün yürüyerek gitti işine. Bazıları 32 kilometrelik yolu yürüdü ama yine de belediye otobüsüne binmedi. Şehirdeki siyahlar tam 381 gün boyunca otobüslere binmediler.










  Martin Luther King, belki de en çok 1963 yılında "İş ve Özgürlük İçin Washington'a Yürüyüş" sırasında yaptığı "Bir Hayalim Var" konuşmasıyla ünlüdür:
   "Bir gün, dört çocuğumun da derilerinin rengi ile değil de kişilikleri ile yargılanacağı bir ülkede yaşayacaklarına dair bir hayalim var."






   FBI, 1963 yılından itibaren King'i dinlemeye aldı, defalarca tehdit etti. Ancak FBI'nın tacizleri King'i vazgeçirmeye yetmedi. 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Ödül parasını yurttaş hakları hareketine bağışladı. King, 1968'de artık sadece siyahlar için değil Vietnam Savaşı ve fakirliğe karşı da mücadele veriyordu. 4 Nisan 1968'de Memphis'teki otelinin balkonunda beyaz bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünde bütün ülkede siyahlar sokağa döküldü. Suikastın ardında FBI ya da başka güçlerin olduğu iddia edildi ancak bunlar kesinlik kazanmadı. Martin Luther King Jr."Hiçbir şey için ölmeyecek bir adam yaşamaya uygun değildir" demişti.




MARTIN LUTHER KING  - ROSA PARKS







"Açıktır ki, bir bahçenin gururu açan güllerinin oluşturduğu çiçek demetinin tümüdür: Kırmızı, beyaz ve sarı."




NAZIM HİKMET








Merhaba!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder