5 Haziran 2015 Cuma

MİZAHIN GÜCÜ







   Markopaşa; Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Şerif Hulusi ve Rıfat Ilgaz'ın yazarlığını, Mustafa Mim Uykusuz'un çizerliğini yaptığı 1946 yılında yayın hayatına başlayan, Türk basın tarihinin en yüksek tirajlı yayınlarından biri olan haftalık mizah dergisidir. 
   O dönemlerde adeta ana muhalefet gibi etki gösteren derginin yazarlarına karşı birçok dava açılmış, kimi sayılar toplatılmıştır. Bu tür olaylar yüzünden Markopaşa, "Toplatılmadığı zamanlarda çıkar" veya "Yazarları hapishanede olmadığı zamanlar çıkar" gibi ibarelerle yayımlanırdı.
   Markopaşa, iktidar tarafından kapatıldıkça  Merhumpaşa, Malumpaşa, Yedi-Sekiz Hasan Paşa, Hür Marko Paşa, Bizim Paşa, Ali Baba gibi yeni adlarla yayınını sürdürmektedir. Bir keresinde teksir ile basılan dergiye "Gütenberg Matbaası'nda basılmıştır" ibaresi konur. 
    Zamanın iktidarının Markopaşa'yı lanetlemek amacıyla düzenlediği Ankara mitinginde, halk, iktidar gazetesini yakar.   
         





KEDİLERE UYARI: TRAFOLARDAN UZAK DURUN!


   İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu ilginç bir açıklama yayınladı. Kedilere seslenen İVHO Yönetim Kurulu açıklamada "Trafolardan uzak durun" diye uyardığı kedilere "Yine aynı şey olursa dostluğumuzu gözden geçireceğiz" ifadelerine yer verdi. İVHO'nun ilginç açıklamasının kısaca özeti şöyle: "Kedi dostlarımızı uyarıyoruz, yine aynı şey olursa dostluğumuzu gözden geçireceğiz.
   Evet, sizi çok sevdiğimiz için bu mesleği seçtik. bugüne kadar Vanmış, Tekirmiş, İranmış, sokak kedisiymiş ayırt etmeksizin gece gündüz demeden her ihtiyaç duyduğunuzda yanınızda olduk. Ancak yine de sizi uyarıyoruz; bu ülkenin geleceğini belirleyecek bu önemli seçimde, kardeşçe, birlikte yaşam ve refah umuduyla oy kullanacak milyonları hayal kırıklığına uğratacak, yetkilileri zorda bırakacak, yurttaşları karanlığa gömecek hareketler yapmayın, trafolardan uzak durun. Aksi takdirde sizinle olan dostluğumuzu yeniden gözden geçireceğiz."







"Mizah, hele iyisi, zümrüd-ü anka'dır. Her toprakta yetişmez, her gökte kanat çırpmaz. Emek ister, tarih ister, zeka ister, kültür ister..."

(RAGIP DURAN)



Desen: TAN ORAL





Merhaba!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder