6 Mart 2014 Perşembe

KADINLARIN TOPLUMDAKİ YERİ


                                                                   










             8 Mart 1857 tarihinde ABD' nin Newyork kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Grev esnasında polisin işçilere saldırması ve fabrikaya kilitlemesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi.
           26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka' nın Kopenhag kentinde toplanan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı' nda Alman Sosyal Demokrat Partisi, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart' ın (Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve oy birliği ile kabul edildi. 
              1921'de Moskova' da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı' nda adı " Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart' ın " Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New york' ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
              Türkiye'de 8 Mart ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.


                                                        Dünya "Emekçi Kadınlar" Günü' nüz kutlu olsun!
             



                                                                           


                                                  

                                                                                 NAZIM HİKMET

               

               Nazım' ın Bir Ölü Evi adlı oyunundaki Dadı' nın yeniden yazılan monologunda, ikinci bölümde şöyle bir söz var: " Neyim eksik ki? Gözlerim, kaşlarım yerli yerinde. Kalça, göğüs de yerli yerinde ..." Monolog okunup bittiğinde Gafur Gulyam okumayı kestiğinden ötürü özür dileyerek şöyle der: " Bağışla sevgili Nazım, fakat öyle görülüyor ki Doğu' yu unutmuşsun. Bizim Doğu'da hiç bir aktrisin ağzından,' kalça, göğüs' lafları çıkmaz." Nazım şiddetle karşılık verir:
              "Riyakarlık! Kadın vücudu doğanın en güzel şeyidir. Yaşamın kaynağıdır o. Fevkalade bir şeydir. Kadın göğsünden söz etmekten korkuyorlar, fakat bu göğüslerle beslendik biz."


              
                                                              KADINLARIN TOPLUMDAKİ YERİ


              Körfez savaşı öncesinde Kuveyt'e gidip "kadınların toplumdaki yeri" konulu araştırma yapan Amerikalı kadın gazetecinin dikkatini çekmiş. Kadınlar, erkeklerin beş adım gerisinde yürüyorlar. Bunu görüp çok şaşırmış, yazısında bu konuya uzun uzun yer vermiş.
                  Aynı gazeteci, savaştan sonra Kuveyt'e gittiğinde yine şaşırmış. Kadınlar bu kez erkeklerin üç-beş adım önünde gidiyorlar! Bu değişikliğin nedenini yakın arkadaşı Havva Mahmut'a sormuş. Havva Hanım tek kelimeyle açıklamış:
                   Mayınlar!              
                                                                

                                                                               Merhaba!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder