6 Mart 2022 Pazar

NEREYE KADAR?

 


  Para düzenin her şeyi. Türkiye'de konut fazlası var ve konut edinme sorunu var! Çünkü bu düzende inşaat denen ekonomik aktivite insanların başını sokması gibi bir kullanım değeri için yapılmıyor. Piyasada alınıp satılmak üzere bir değişim değeri, bir metadır ev. Kullanımı ve kullanamamayı geçiniz; mühim olan satış, mühim olan kârın gerçekleşmesi! Veya atık dediğiniz şey, yaşarken kaçınılmaz olarak ürettiğiniz, yararsız, ortada kalırsa sağlığımızı olumsuz etkileyecek çöplerimiz. Bunları ortadan kaldırmanız gerekiyor. Ama "haydi el birliğiyle temizleyelim" demekle olmuyor, düzen çöpü metalaştırıyor, ekonominin bol kazançlı bir sektörü haline getirmek için olaya el koymak istiyor. Geri dönüşüm emekçilerine saldırıp depoları yakıyorlarsa paranın çarkları dönsün diyedir... 

  (AYDEMİR GÜLER - soL Haber)


***


  "Ekolojik kriz şiddetlendikçe kapitalizmin çarkları daha da hızlı dönecek. Yüksek kazanç getiren teknolojilere yatırım artacak. Bunların taşıdığı riskler göz ardı edilecek. Dünyanın çeşitli yerleri sular altında kaldığında, tüm dünyada gıda sıkıntısı yaşandığında, milyonlarca insan göç etmeye başladığında neler olacağını düşünen yok. Varsa yoksa ekonomik büyüme. Ekolojik krizi tetikleyen de bu işte. Büyüme dünyayı kurtaramayacak." 

  (ZEYNEP GÖĞÜŞ / Zeytin Kuşu - Everest Yayınları)


***


  Marks'ın Kapital'de yazmasına karşın 150 yıldır atlanan bir haber vereyim: Sermayedarların komutan olduğu kapitalizm daha 1860'larda sona ermiştir. Üretim araçlarının mülkiyeti çok ortaklı borsa şirketleri yoluyla toplumsallaşmıştır. 

  Dünya yaklaşık 150 yıldır topluma ait varlıkların küçük bir azınlık grup tarafından sadece kendi çıkarları için kullanıldığı aristokratik bir rejim yaşamaktadır.

   Bu rejimin yerine gelmesi gereken, topluma ait varlıkların yasa ve aklın gereği toplumun ortak yararına kullanıldığı herkesin yasa ile akla ve toplumun ortak yararına uygun hareket etmeye mecbur olduğu demokratik bir rejimdir. 

  (Dr. HALİL DOĞRU - Cumhuriyet Kitap / Söyleşi: NALAN YILDIRIM)





ZEYTİNİME DOKUNMA!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder