24 Temmuz 2021 Cumartesi

PLASTİK İNSAN - 2


"Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadarını sağlar, herkesin hırsını karşılamaya yetecek olanı değil."

MAHATMA GANDHI


***



   (Kurt Vonnegut), Şampiyonların Kahvaltısı'nda, kirlenme ve robotlaşmanın gölgesinde, "dünyanın yok olma süreci"ni irdeliyor. 
   Vonnegut kitaplarında yinelenen ilginç karakterler "Yazar Kilgore Trout" ile "Dünya Dışı Yaratık Küçük Kago" burada da karşımıza çıkıyor:
   "Trout'un romanında anlatılanlara göre, Küçük Kago'nun Dünya'ya gelişinin üzerinden yüz yıl geçmeden, bir zamanlar huzurlu ve nemli ve besleyici olan bu mavi-yeşil topun üzerindeki her bir yaşam formu ya ölüyordu ya da ölmüştü. 
     Her yerde insanların bir zamanlar yaptığı ve taptığı dev böceklerin kabukları vardı. Otomobillerdi bunlar. Her şeyi öldürmüşlerdi..."




   Bilimkurgu üzerine yazan ama hiç kimse tarafından okunmadığına inanan Trout, kurgusal kent Midland City'e bir sanat festivaline gidiyor. 
   Ancak festivalin yapıldığı bölgeye yaklaştıkça artan trafik sıkışıklığı nedeniyle arabadan iniyor ve bir beton dere yatağından geçmek istiyor: 
   "... Trout ayaklarını, içinden Sugar Creek'in aktığı beton dere yatağına soktu. O anda derenin yüzeyini kaplayan berrak plastik maddeyle kaplandı ikisi de.
   Şaşıran Trout, maddeyle kaplı ayaklarından birini sudan çıkarınca plastik madde havayla temas edip anında dondu ve ayağını sedeften, sımsıkı bir bot gibi sardı.
  Bu madde Barrytron fabrikasından geliyordu, atık sistemi pahalıydı, yoğun çalışıyordu ama karmaşık, bir dolu hurdadan ibaretti. 
   Barrytron'dan dümdüz Sugar Creek'e uzanan, çalıntı bir lağım borusunu gizliyordu..."
   Bilmem sizin aklınıza da hemen Marmara'yı kaplayan "deniz salyası" geldi mi? Ufukta görünen Kanal İstanbul için de hayıflandınız mı?



KURT VONNEGUT


   Peki, Kurt Vonnegut dünyanın hiçliğe doğru sürüklendiği bu karanlık süreci anlatırken acaba gelecekle ilgili hiç mi umut vermiyor?
   Yazarın düşüncelerini ve önerilerini 1988'de Time dergisi için kaleme aldığı, 2088 yılını hedefleyen mektubun özetinden okuyalım:
   "2088'in bayanları ve bayları...
   Umarım kör cahil optimistleri lider konumuna getirmekten vazgeçmişsinizdir. 
   Şu an ihtiyacımız olan liderler, inatla yaşama tutunarak doğaya karşı nihai bir zafer kazanacağımızı iddia edenler değil, doğanın hırçınlığını ve makul ateşkes koşullarını dünyaya gösterecek kadar cesur ve zeki olanlardır.
   Ateşkes koşulları şunlardır:
   1. Nüfusunuzu azaltıp sabitleyin.
   2. Havayı, suyu ve toprağı kirletmekten vazgeçin.
   3. Savaşa hazırlanmayı bırakıp gerçek sorunlarınızla ilgilenin.
  4. Hâlâ yapabiliyorken çocuklarınıza ve elbette kendinize etrafınızdakileri öldürmeden küçük bir gezegende nasıl yaşayabileceğinizi öğretin. 
   5. Bir trilyon dolar harcarsanız bilimin her şeyi çözeceğine inanmayı bırakın.
  6. Siz ne denli yıkıcı ve savurgan olursanız olun, torunlarınızın bir şekilde başka gezegenlere göç edip düzgünce yaşayacağını düşünmekten vazgeçin. Bu hem zalimce hem de aptalca.
  7. Ve bunun gibi falan işte."

   (NURSUN EREL - Cumhuriyet Kitap)


***


Ölmeye doğru hızlı adımlarla
Adlandırarak azaltarak dünyayı bitirdik
Bu trajedi özetini şimdi alın
alnınızın ortasına çakın.

ELİF SOFYA





Merhaba!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder