10 Kasım 2019 Pazar

MASALLAR NE İŞE YARAR?




   1974-75 ders yılında - programı bilmediğim için Frankfurt okullarında - yeni yürüyen bir çocuk ürkekliği ile masalla ders anlatmaya başladım.
  "Masalcı" diye şikâyet edilmem gecikmedi. Frankfurt (Milli) Eğitim Müdürü teftişe geldi ve çocukların gösterdiği ilgiden çok etkilendi:
   "Siz bu metodu Prof. Bruno Bettelheim'dan mı öğrendiniz?" "Hayır! Adını ilk kez duyuyorum" dedim. "Peki kimden öğrendiniz ?" diye yeniden sordu.
   "Ninemden!" dedim. Adam gitti, 6 ayda bir yenilenen iş sözleşmemi süresiz yaptı ve diğer okullarda da bu metodu göstermemi istedi. 



YÜCEL FEYZİOĞLU
(Cumhuriyet Gazetesi)



***



   1948 yılında Buenos Aires'te doğan Alberto Manguel, babasının elçi olmasından dolayı çocukluğunu önce İsrail'de, sonra kendi ülkesinde geçirir. Daha 3-4 yaşındayken Çek asıllı bakıcısının kendisine okuduğu ilk kitap "Binbir Gece Masalları"dır. Belki bu kitap onu denemeci, gazeteci, eleştirmen, çevirmen, yayıncı kılacak ilk tohumları eken kitaptır. 
   Görme yetisini yitiren Borges'e gençliğinde kitaplar okur. Çocukluğundan başlayarak sözcükler ve dil aracılığıyla kimliğini oluşturduğunu söylemek pek abartma olmasa gerek. Kişisel kitaplığında 35 bin kitabın bulunduğunu düşününce, ne demek istediğim kolayca anlaşılır sanırım.
   Bunca kitabı biriktirmenin, yeniden yeniden okumanın kendisine ne sağladığı sorulduğunda verdiği yanıt ilginçtir: "Son sayfasına dek güzel bir kitabı okumak tam bir mutluluk. Gelecek yaşamım konusunda bir karar versem tam tamına aynı şeyi yapar, anımsadığım ilk satırdan başlarım: Bir varmış bir yokmuş..." (AYTEKİN KARAÇOBAN - Cumhuriyet Kitap)


ALBERTO MANGUEL









Merhaba!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder