1 Ocak 2015 Perşembe

KARDEŞİM ALEKSİS

  






      İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından  işgal edilen Yunanistan'da, uygulanan ambargo sonucu açlıktan ölümler sıradan hale gelmişti. Kendisi de zor durumda olan Türkiye, bu duruma kayıtsız kalmayarak çeşitli kuruluşların düzenledikleri  kampanyalarda toplanan gıda yardımını ulaştırmak için Kızılay aracılığıyla bir gemi kiralar. 13 Ekim 1941'de ilk seferine çıkan "Kurtuluş" gemisinin, İstanbul- Pire arasında yaptığı beş seferde yedi ila sekiz milyon kg. kadar yiyecek götürdüğü ve bu seferler sayesinde  yaklaşık yarım milyon kişinin hayatta kaldığı tahmin edilmekteydi. Kurtuluş altıncı seferinde, Marmara Adası yakınlarında battı.
  Yunan Tarihçi Georgios Margaritis Diyor ki:
   "Kurtuluş, Yunanistan'ın en zor dönemlerinde yaptığı seferlerle Yunan halkı için umudun sembolü oldu. O battıktan sonra da Türkiye'den gemiler geldi, ancak bütün o gemilerin adı Kurtuluş olarak kaldı. Şöyle deniyordu: Evet bugün açsınız, ancak yarın Kurtuluş gelecek." 


CEMAL NADİR




   Sovyet Devrimi'nin etkisiyle bütün dünyada kendisini hissettiren Sosyalizm, Yunanistan'da da önemli bir taraftar kitlesine sahiptir ve Yunan Komünist Partisi, 1919'da başlayan Anadolu işgaline karşı Yunanistan'da büyük bir direnç gösterir. Bu eylemler sonucunda "vatana ihanetten" yargılanan yüzlerce Komünist Parti üyesinden 117'si 'Kardeşime kurşun sıkmam', 'Anadolu'nun işgali emperyalist bir oyundur' dedikleri ve bu görüşlerinde ısrar ettikleri için Atina'da kurşuna dizilerek katledilirler. Fakat işgal kuvvetlerinin Anadolu'yu işgalini engelleyemezler. İngiliz-Yunan Ordusu ile İzmir'e çıkan iki yüzü aşkın Komünist Parti üyesi, o dönemde İşgal Kuvvetleri Komutanlığı'nın Merkazi de olan İnciraltı Sahili'nde aynı direnişi gösterirler ve yayınladıkları 'Zito i Epanastasis' (Yaşasın İsyan) adlı manifesto ile işgale karşı çıkışlarını sürdürürler. 'Vatana İhanet' suçu ile açılan davalarda yargılanan iki yüz sosyalist asker, görüşlerinde ısrar ettikleri için, 1921 senesi Ocak Ayı'nın ilk günü, İzmir'de İnciraltı Sahili denilen bölgede kurşuna dizilerek katledilirler.







TUĞRUL KESKİN



   Yukarıdaki cümlelerle tanıttığı  "Zito i Epanastasis" (Yaşasın İsyan) adlı kitabını kurşuna dizilerek öldürülen Yunan Komünist Partisi üyelerine ithaf eden Tuğrul Keskin, şöyle devam ediyor:

   "Bir başka halkı öldürmemek için, kendi hayatlarını veren bu güzel insanlar, bizim topraklarımızda ölerek, İzmirliler'in kalplerine gömüldüler."




önce bir kahkaha çalınır kulağına
sonra rum şiveli türkçeler
o Boğaz'dan söz eder
sen rakıyı hatırlarsın

Yunanlıyla kardeş olduğunu
sıla derdine düşünce anlarsın


BÜLENT ECEVİT






Merhaba!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder