"Kendisi olmayan insanın etkileme gücü de yoktur."
(DOĞAN CÜCELOĞLU)
Doğan Cüceloğlu'nun (Doğan Ağabeyimin) ekranlardaki ve konferanslarındaki güler yüzünü Savaşçı (Remzi Kitabevi) adlı kitabında da hissediyoruz.
Tarihte pek çok savaşçı yaşamıştır. Bunlar iki gruba ayrılır; birinci grupta sadece öldürmeye odaklananlar vardır, ikinci grupta ise insanları yaşatmak için uğraşanlar, savaşanlar bulunur.
İkinci grupta "Milletin hayatı tehlikeye girmedikçe savaş bir cinayettir" diyenler, monarşiye, oligarşiye, tek adam rejimine karşı olanlar, laiklikten, bilimden, sanattan yana olanlar bulunur.
Doğan Cüceloğlu ikinci gruptaki savaşçılardan birisidir. Yaşamı boyunca, Savaşçı kitabında da dile getirdiği üzere anlamlı ve coşkulu bir yaşam için, özellikle hakkaniyet ilkesinin yaygınlaşması için savaştı. O, ailede baskıların, toplumda ise yolsuzlukların, hırsızlıkların olmadığı, gelirin adil şekilde paylaşıldığı, hakkaniyetli bir dünya olsun istiyordu.
Cüceloğlu, Savaşçı'da anlaşılır bir dille insanın kendisini nasıl olgunlaştırabileceğini anlatmıştır.
Savaşçı'da insana ilişkin pek çok öğreti var. Bunlardan birisine göre insanlar, hayvanlar, bitkiler, doğal yapılarına uygun davranmak, kendilerini gerçekleştirmek isterler. Bunu yapamayanlar "mış gibi" yaşarlar. Bir aslan savanda da yaşar, hayvanat bahçesinde de. Ancak hayvanat bahçesinde "mış gibi" yaşar. Bir ağacı yıllarca özel tekniklerle budarsanız minyatür ağaç, yani bonzai olur. Bonzai de "mış gibi" yaşar. Kafeslerdeki aslanlar da bonzailer de kendilerini gerçekleştiremezler.
İnsanlar ancak özgür seçimler yaparak kendilerini gerçekleştirebilirler. Toplum kişinin duygularını bastırmasını, reddetmesini, çevrenin istekleri doğrultusunda davranmasını ister. Toplumun galip gelmesi durumunda kişinin kendisini gerçekleştirmesi mümkün olmaz.
Adını hatırlamadığım bir yazar yıllar önce Cüceloğlu'nun görüşlerine benzer bir şekilde şöyle demişti: "Yüzyılımızda insanlar, kendileri yaşamak yerine televizyonun karşısına oturup başkalarının yaşantılarına musallat oluyorlar."
(PROF. DR. ÜSTÜN DÖKMEN - Cumhuriyet Kitap)
Merhaba!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder